Personal work - Souvenirs

Souvenirs/Matkamuistoja is a series of photographs of hotel room views around the world.

Souvenirs / Matkamuistoja

Exhibition at Lasipalatsi gallery in Helsinki, Finland 20.1. − 1.2.2015.

Souvenirs/Matkamuistoja is a collection of views photographed from the windows of temporary lodgings from my travels. I have been collecting these Souvenirs around the world on six continents during past 8 years.

Introduction by writer Markus Leikola and Souvenirs -quotes are in Finnish, available in English upon request.

Istanbul, 2013, pigment print 60 x 90cm

Ikkuna ulos, ikkuna sisään

Kuvaajan tärkein työkalu ei ole kamera, vaan pää, joka rajaa kapeita siivuja todellisuudesta tai todellisuuden kaltaisesta: näkymiä, hetkiä. Se on niin itsestään selvää, että sitä ei kuvaa katsoessaan yleensä muista. Entä jos kaikki olisikin tapahtunut hetkeä myöhemmin, entä jos lintu olisi lentänyt vasemmalta, entä jos katse olisi kääntynyt toisaalle. Mutta sen jälkeen kun kuva on olemassa, ei ole jossittelua. Kuva on se joka se on: se hetki ajasta, se suunta huoneesta, tämä rajaus.

Näkymä ulos voi olla eri pari tai samaa lajia kuin... sisustus, miljöö, ne voivat tuoda mieleen toisia miljöitä, nämä kolmansia. Näkymä majapaikan ikkunasta on näkymä mieleen ja näkymä muistoon. Kuva ei ole liipaisin muistolle, vaan muistojen ketjulle. Tuolla minä palelin muualla kuin patterin vieressä, tuossa kuivatin sukkiani, kun myrsky nousi, en lähtenyt ulos, illalla olin väsynyt, olin juuri herännyt päiväuniltani ja sukelsin yöhön, tuohon näkymään joka ikkunastani aukeaa. 

Kun sain ensimmäisen palkkani, ostin samanlaisen auton kuin tuo tuolla parkkipaikalla. Myin sen viisi vuotta myöhemmin mursunviiksiselle miehelle liian halvalla.

Rakkaani, sinun kanssasi olin täällä, ja vaikka et näy kuvassa, katselit tätä maisemaa kanssani, niin siellä silloin kuin kymmenen tuhannen kilometrin päässäkin. Sinun tuoksusi on vedostettu minun kuvaani.

Musiikki sai alkunsa vastapäätä ja kimpoili seiniä pitkin, varsinkin nasaali huilu.

Muistot aukeavat näkymistä, näkymät ovat rajattuja, mutta niin muistotkin. Kukaan meistä ei muista kaikkea, joten sen, minkä haluamme muistaa, me talletamme kuvaan. Sen jälkeen muisto ei enää elä kuvasta irrallaan.

Kaikki vieraat paikat näyttävät tästä eteenpäin sellaisilta kuin ne kerran näyttivät, hetken ajan, yhteen suuntaan katsoen, siitä huoneesta johon matkamies painoi päänsä vaelluksellaan, huoneesta joka oli lepo ja levon tyyssija ja niinpä näkymä oli kaunis katsella, koska sielu ja ruumis sai levätä. Niin, levähdys voi tehdä rumastakin kauniin ja vain levollinen silmä näkee, kun kiire tyytyy katsomaan.

Näin sen näen: näkymää en valinnut minä, minut valitsi näkymä, valitsin tallettaa sen ja jakaa eteenpäin, sillä muisto jonka pitää itsellään, on alituiseen vaarassa haalistua, mutta muisto jonka jakaa, kutsuu samalle matkalle mukaan niitä jotka jäävät jäljelle, kun matka on jo päättynyt.

Markus Leikola
 

Chicago, 2007, pigment print 88 x 110cm

Avaan silmäni aikaeron lamaannuttamana parin huonosti nukutun tunnin jälkeen Hilton-hotellissa Chicagossa työmatkalla vuonna 2008. Muutaman päivän sisällä olen herännyt kolmella eri mantereella: Aasiassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa. Viisi päivää sitten tutulta kamerakauppiaalta Shanghaista ostamani filmikamera on paketissa huoneen kokolattiamatolla. Tutkin hetken hankintaani, revin paketin auki ja päätän ladata siihen ensimmäisen filmin. Kävelen huoneen ikkunalle ja vedän verhon sivuun. Lasin takaa avautuu näkymä Michigan-järvelle.
 

Bangkok, 2012, pigment print 80 x 120cm

One night in Bangkok: Tämä on yksi suosikkikaupungeistani. Useamman kerran olen lähtenyt rantalomalle Thaimaahan mutta en ole päässyt Bangkokia edemmäs. Pidän suurista kaupungeista, kaaoksesta johon voi kadota, loputtomista reiteistä ja mahdollisuuksista. Joskus riittää että ne kokee ikkunasta käsin, toisinaan täytyy tehdä kuten Markus Leikola näyttelyesittelyssä kirjoittaa: "...olin juuri herännyt päiväuniltani ja sukelsin yöhön, tuohon näkymään joka ikkunastani aukeaa".
 

Kokemäki, 2014, pigment print 90 x 120cm

Toukokuussa 2014 olen kuvaamassa Länsi-Suomen meteoriittijärviä. Vietettyäni iltapäivän ja illan etsien sopivia kuvauspaikkoja Sääksjärven rannalla saavun Kokemäen seurahuoneelle puoli kahdentoista aikaan hyisenä kevätyönä. Taidan olla hotellin ainoa asiakas. Kyselen majapaikan sympaattiselta omistajalta mahdollisia iltapalapaikkoja. Nainen katselee minua huvittuneesti ja tarjoutuu laittamaan munavoileipiä pahimpaan nälkään. Aamulla matka jatkuu Poriin.

 

Sfax  , 2014, pigment print 60 x 90cm    

Sfax, 2014, pigment print 60 x 90cm

 

Porto Santo Stefano, 2013, pigment print 60 x 90cm

Saavumme sateisena syysiltana Porto Santo Stefanon saarelle 150 kilometriä Rooman pohjoispuolella. Ajelemme kaupungin läpi etsien mukavannäköistä majapaikkaa. Pienellä kujalla auton valokiilassa välähtää hotellikyltti, joka osoittaa ylös vuorenrinnettä johtavalle tielle. Mutkitteleva tie tuntuu sysimustassa illassa loputtomalta. Tunnin harhailun jälkeen saavumme vihdoin hiljaiseen hotellin pihaan. Ystävällinen italialaisnainen osoittaa meille huoneen. Ulkona on myrsky, joka paiskoo parvekkeen ovia. Salamat piirtävät silmänräpäyksen ajaksi ympäröivien vuorten siluetin pilkkopimeässä yössä. 

Aamulla parvekkeen lasiovet ovat kostean huurun peittämät, kivilattialla on lätäkkö. Kiskon liukuoven auki ja astun tyynessä syysaamussa parvekkeelle.

 

Jyväskylä, 2014, pigment print 14 x 21cm

 

Shanghai, 2007, pigment print 48 x 60cm

Istun taksin takapenkillä matkalla kohti Pudongin lentokenttää varhaisena lauantaiaamuna Shanghaissa kirjauduttuani ulos Sofitel-hotellista. On vuosi 2007, viisi kuukautta aiemmin olen muuttanut takaisin Suomeen kolmen Kiinan vuoden jälkeen. Katselen unisena ulos taksin ikkunasta nostalgisessa mielentilassa auringon noustessa betonijaloilla seisovien ajoväylien lomasta.

Alkumatkan auton kaiuttimet ovat suoltaneet - kuten aina - kiinalaista glitterpoppia. Ylittäessämme usvaisen Huangpu-joen havahdun radiosta kantautuviin tuttuihin sanoihin: ” Kun silmäni mä auki saan ja sinut siinä nään mä ihan lähelläin…”.  Kuluu muutamia kymmeniä sekunteja ennen kuin ymmärrän tilanteen hullunkurisuuden; Pepe Willbergiä, kiinalaiselta radiokanavalta.
 

Brussels, 2011, pigment print 40 x 60cm

 

Yangon, 2013, pigment print 40 x 60cm

Kaksi vuotta sitten halusin varata hotellihuoneen viikoksi Yangonista, Myanmarista. Harmikseni hotelli oli saapumispäivänä täyteen varattu. Parin sähköpostin jälkeen hotellista kuitenkin tulee ilahduttava tieto, että myös ensimmäiseksi yöksi huone löytyisi mutta se olisi "very small room".

Seuraavana iltana saavun hotellin vastaanottoon. Varauksen esittäessäni vastaanoton nuori tyttö mittaili minua hetken päästä varpaisiin ja tokaisi: "Sir, I think we have a problem". 

Hetkeä myöhemmin kumarrun sisään 160cm korkeaan hotellihuoneeseen.
 

Stockholm, 2014, pigment print 40 x 60cm

 

Beirut, 2013, pigment print 14 x 21cm

Palaamme uudenvuodenyön juhlinnasta ystäväni kanssa takaisin hotellille. Naapurin pikkukioskista ostamme kivennäisvettä öiseen janoon. Hississä avaan pullon, paine pirskauttaa vedet ystäväni paidalle. Pikkuhiprakassa tahaton vahinko eskaloituu täysimittaiseksi vesisodaksi. Aamulla herään paita litimärkänä ja kurkku kipeänä. Kaksi seuraavaa vuorokautta vietän kuumeisena hotellihuoneen sängyssä.

 

Singapore, 2008, pigment print 23 x 30cm

 

Grand-Popo, 2014, pigment print 40 x 60cm

 

Kristiansand, 2011, pigment print 40 x 60cm

 

Istanbul, 2012, pigment print 40 x 60cm

 

Lightroom (d200_20070701_015.NEF and 64 others)